недеља, 16. март 2014.

Vegetarijanski recepti

Tikvice i paradajz sa bademima i svežim bosiljkom


SASTOJCI:500 grama mladih tikvica
500 grama paradajza (zrelog)
50 grama badema
malo ulja
začini: komorač, kumin, so, biber, kurkuma
sveži listovi bosiljka
PRIPREMA:
Tikvice i paradajz oprati i izrezati na kocke (2 cm cca). Ne guliti.
Bademe i začine samleti u blenderu sa malo vode, tako da se dobije gusta pasta. (može se korisiti i tučak za začine).
Na malo ulja propržiti pastu dok ne počne puštati aromu i rumeniti.
Dodati paradajz i nakon nekog vremena i tikvice, te pola listova bosiljka.
Kuvati dok ne omekša. Posoliti, pobiberiti i dodati kurkumu.
Mozete staviti i da se malo zapeku u rerni,par minuta


Kiselo-slatka salata sa boranijom i tikvicama


Sastojci
500 g boranije, 2 tikvice, 2 dl jabukovog sirćeta, sok od 1 limuna, 2 ravne kašike šećera u prahu, 1 list lovora, 1 grančica nane, 1 glavica crnog luka, 1 čen belog luka, maslinovo ulje, so, biber
Priprema
Očistite boraniju, pa je isecite na manje komade. Tikvice isecite na šnite po dužini, a zatim na kockice veličine oko 1 cm.
Stavite dosta blago posoljene vode da provri, ubacite boraniju i nakon 5 minuta i tikvice. Kuvajte sve još 3 minuta, pa ocedite povrće i isperite ga pod mlazom vode da zaustavite proces kuvanja. Ocedite i složite povrće na krpu da se ocedi.
Luk i beli luk isecite na tanke kriške, pa ih propržite u šerpi na 3 kašike ulja. Dodajte sirće, šećer, sok od limuna, lovor i kuvajte na tihoj vatri 5 minuta; sklonite s vatre i ostavite da se malo prohladi.
Povrće prebacite u činiju sa nanom, začinite sveže mlevenim biberom, prelijte kiselo-slatkim sosom i ostavite da odstoji bar 2 sata pre posluženja. Prijatno!

autor:
http://www.kuvajsam.com/recepti/salate/salata-boranija-tikvice/

Нема коментара:

Постави коментар